Plesna škola Aruena stiže u Studenjak! Petak 07.09 i ples može početi

Plesna škola Aruena održaće koncert u Studenjaku u Petak 07.09.2018 sa početkom u 20 časova. Koncert je zakazan za prostor letnje scene, a u slučaju loših vremenskih prilika biće održan u velikoj sali. Profesionalnošću, te ljubaznošću dobili smo odgovore na nekoliko pitanja pred nastup. Novimbeogradom.com prosto mnogo voli da pita 

1.Novobeogradske pozdrave vam šaljemo uz zahvalnost na prihvatanju našeg poziva za kraći intervju. U planeru Studenjaka stoji da u Petak 07.09.2018 nastupate na letnjoj pozornici i donosite ritam orijentalnog plesa. Eto za početak, šta predstavlja onako najšire orijentalni ples, a da je razumljiv laičkom posmatraču?

Orijentalni ples spada u umetničku formu koja nam dolazi iz Egipta, Turske I zemalja Bliskog istoka. Izuzetno je bogat I raznovrstan od zemlje do zemlje, iako su bazični koraci zajednički za sve navedene zemlje, karakteriše ga prisustvo velikog broja folklornih stilova, različitih ritmova I instrumenata, kostima I nošnji. Muzika je takođe veoma lepa I raznovrsna I njena interpretacija se razlikuje shodno geografskoj poziciji. Predstavlja kulturnu baštinu arapskih naroda, dok je u poslednje vreme modernizovan fuzijama sa drugim plesovima, uticajem moderne muzike, atraktivnim rekvizitima, glamuroznim detaljima. Međutim, lepota ovog plesa je bila I ostala u tome jer plesač može da izrazi sebe I svoju individualnost kroz ples.

2.Vaša škola Aruena osnovana je 2008-e godine. Čestitamo decenijsko nastupanje, a vas pitamo za istorijat škole i ideju pri pokretanju iste?

Veliko hvala! Školu orijentalnog plesa Aruena je osnovala Inessa Šesterikov koja je i dan danas vođa i glavni instruktor škole, davne 2008-e godine. Tokom ovih deset godina rada naša plesna škola je učestvovala na mnogobrojnim nastupima u zemlji i inostanstvu, što orijentalnim, što drugim plesnim događajima, koncertima, kulturnim dešavanjima, proslavama itd. Međutim, ono na šta smo veoma ponosni je to da smo jedan od vodećih organizatora orijentalnih događaja kao i najveća škola ovog plesa trenutno u Srbiji i regionu, kroz koju je proslo vise od 1500 studenata. Obučili smo do sada i nekoliko pomoćnih instrukotra, trenutno imamo ogranak u Smederevu, a od ove jeseni pokrenucemo i grupu za devojčice. Posvećeni smo uglavnom Egipatskom stilu orijentalnog plesa, kao i njegovim podstilovima, izučavamo ih i pružamo edukaciju u vidu grupnih i individulanih treninga na mesečnom nivou, a takođe organizujemo seminare i intenzivne kurseve tokom cele godine. Ideja od osnivanja do danas je ostala nepormenjena, promocija orijentalnog plesa kao umetničke forme, edukacija građana o arapskoj kulturi, kao i razbijanje predrasuda koje prate ovaj ples kroz naše mnogoborjne organizacije i lični primer.

3.Vaši dosadašnji nastupi u zemlji i inostranstvu?

Plesna škola Aruena je učestvovala, kao što je već rečeno, na mnogobrojnim manifestacijama u Beogradu i širom Srbije. Mi smo organizator međunarodnog festivala orijentalnog plesa u Beogradu pod nazivom „Oriental Fairytales“ koji se održava svakog marta. Naredni festival je zakazan za 22-24 mart 2019. godine. Festival je stekao veliku popularnost u Evropi i svetu i dovodi nam plesače iz preko 40 zemalja sveta. U sklopu festivala se održavaju seminari sa internacionalnim zvezdama, tri scenska performansa kao i veliko i prestižno međunarodno takmičenje. Pored glavnog festivala organizujemo i vikende zimskih i letnjih radionica pod nazivom Oriental Winter and Summer Tales, kao i humanitarne događaje, orijentalne večeri, letnje koncerte itd. Takođe saradnja sa drugim plesnim školama i organizatorima nas je odvela na gostovanja širom sveta kao predstavnike Srbije u zemljama bivše Jugoslavije, dalje u Austriji, Grčkoj, Španiji, Izraelu, Mađarskoj, Italiji, Ukrajini, Nemačkoj, Bugarskoj itd.

4.Kada biste uporedili domaću ‘’plesnu scenu’’ sa iskustvima iz inostranstva i onim što ste u dosadašnjoj karijeri čuli i videli, u kakvoj je poziciji Srbija po pitanju zainteresovanosti i uslova?

Što se zainteresovanosti tiče, kod nas je veliko interesovanje za ovaj ples. Ritam i muzika su nam bliski, imamo dosta talentovanih plesačica, dosta polaznika, već smo na neki način orijentalni. Što bi se reklo „to nam je u krvi“. Pogotovo ako uporedimo sa nekim zapadnoevropskim zemljama, gde smo u samom startu u prednosti zbog urođenog talenta naših polaznika. Međutim, materijani uslovi su veliko ograničenje za mlade talente da se time ozbiljnije bave duži vremenski period. Potrebno je isfinansirati profesionalne kostime, seminare, putovanja, što u današnjim uslovima uključuje ogromnu ljubav prema plesu i veru u uspeh. Moramo napomenuti da je sada mnogo bolja situacija po tom pitanju nego što je bila ranije, sada plesačice imaju priliku da se afirmišu na edukacijama koje nudimo, da učestvuju na prestižnom festivalu koji organizujemo i da se tako istaknu i budu zapažene na svetskom nivou, pri čemu ne moraju da putuju već im je sve dostupno u njihovom gradu. Mada i pored materijalnih ograničenja Srbija parira najboljima na svetskim takmičenjima i ne retko donosi nagrade i zasluge, bez obzira da li su u pitanju solo plesačice ili polaznice neke škole! Veoma smo ponosni zbog toga!

5.Pitamo vas i gde zainteresovani i na koji način mogu pristupiti vašoj školi?

Svi zainteresovani mogu dobiti informacije direktno putem broja telefona: + 381 63/ 8 349 721, takođe putem e-mail adrese aruenaskolaplesa@gmail.com i našeg web site-a www.aruenaorijentalniples.com. Naravno mogu nas i pronaći na drustvenim mrežama, Facebook profil Inessa Aruena Sesterikov i Instagram progil @aruenabellydance. Ukoliko žele da pogledaju informacije o našem festivalu mogu posetiti festivalski web site: www.orientalfairytalesfest.com.

Photo by: Bojan Dančuo photography ( www.facebook.com/bojan.dancuo.photography/ )

  1. Hvala vam još jednom na brzom prihvatanju poziva i vidimo se u Studentskom gradu.

Veliko hvala na pozivu i ukazanom poverenju. Bilo nam je zadovoljstvo! Vaša Aruena.

Fotografije: Aruena FB, Bojan Dancuo, Uros Boric