POGONBGD – Izistinski, bez foliranja.

Zdravo Pogone, novobeogradski pozdravi. Prošlo je blizu dve godine od kad’ smo radili intervju za Uboji NBG. Ima novih i to dobrih stvari od tada, za pohvalu su i priču.  Nisi više mali Pogone, imaš tri albuma. Verujemo da ti i dalje pričaju o odrastanju i vađenju iz bloka. Mi ti želimo da nikada ne staneš i nastaviš sa velikim snom. Krenimo najpre sa trećim albumom, kako je tekla priprema i rad na njemu ?

– Kako su svi oko svojih poslova bili zauzeti, u jednom trenutku smo se slabo i vidjali, a kamoli imali probe i pravili nove stvari. Medjutim, početkom prošle (2016.) godine, uspeli smo da se nekako organizujemo i počnemo sa redovnim probama. Sa novim bubnjarem, Dovlom, nismo morali da se smaramo oko nekog specijalnog uvežbavanja i navikavanja, jer je on naš ortak od samog nastajanja benda, a i uskakao je kao rezervni bubnjar sto puta… Kad smo se konsolidovali sa probama, počeli smo da pravimo nove stvari i pripremamo se za snimanje koje je počelo krajem 2016./početkom 2017. godine. Uživali smo radeći na ovom albumu jer smo imali više nego dovoljno vremena da u svom studiju, tačno i jasno, rekonstruišemo zvuk koji smo imali u glavi. Lepo smo se zezali radeći na Pogonophobiji, pa se tako stvorila i prilika za jednog gosta na solo gitari. Naš drugar, veliki Dragoljub Crnčević Crnke, iz bluz benda Dr. Project Point Blank, gostovao je na pesmi “U redu”. Kad smo završili snimanje, ušli smo u miks i pripreme za proizvodnju diskova.

Odlična je ideja da se album nakon izdanja ne izbaci odmah na internet. Da li je ideja sa prodajom diskova zaživela i mogu li se isti i dalje nabaviti ?

– Ta ideja postoji jer fizičko izdanje ima mnogo veću vrednost, i u smislu kvaliteta zvuka, i u smislu uspomene. Ono kao, skineš sve pesme ikad nastele na svetu sa nekog torenta i izgubiš se u moru gluposti i sranja… Mislim da to nije način na koji se sluša muzika, a pogotovu ne rokenrol. Ono ranije, neko ti donese ploču (ili makar cd) negde iz inostranstva pa ti to brate slušaš, čitaš i voliš onako sa razumevanjem, “izistinski, bez foliranja” (što bi rekao Bata Životinja). Stvarno ceniš to i slušaš sa svom pažnjom. Ovo današnje mp3 konzumiranje ni blizu nema tu draž… Imali smo ideju da ovaj album izbacimo na vinilu, ali bi proizvodnja bila skupa, te bi i cena morala da bude jača, pa je pitanje, da li bismo uspeli da povretimo uloženi kapital. Tako smo se, na kraju, odlučili za cd u “ne konvencionalnom” omotu, i rešili da kad povratimo uloženo u njegovu proizvodnju, pustimo empetrojku za free download. To bi eventualno neko drugi već uradio, tako da, bolje je bilo da ga nakačimo mi. Mada bismo mi i uz vinil delili kodove za skidanje albuma u mp3 formatu (dok u kola ne stave gramofone), ali eto, možda jednog lepog dana bude i tog vinila. Disk “Pogonophobia” se i dalje može kupiti u The Street-u (Kralja Milutina 4) i naručiti preko naše fejsbuk strane.

Treći album pored numera donosi i vaš video prvenac. Kakve utiske nosite sa snimanja spota i zašto baš ’’Vagoni’’ ?

–  Jednostavno je bilo vreme da i mi napravimo nekakav spot, kad su se već uslovi za to stekli. Odlučili smo se za “Vagone” tako što su “Vagoni” sami sebe nametnuli. To je pesma koja je nekako “na prvo slusanje”. Brzo se primila u publici, prva od novih stvari, pa je onda bila i logičan izbor za video prvenac. Snimanje spota je bio izgovor za radikalni hedonizam, kakvom smo inače skloni… 

Možemo li očekivati još spotova u budućnosti ?

– Možete. Kad, šta, kako, pojma nemamo, ali znamo da će ih biti još. Prvo, zabavno je snimati ih, a drugo, postali su neophodna komponenta promovisanja. Možda bude i neki video lajv sešn i tako to…

Svirke, svirke. Kako stojite sa njima ? Zakazan je nastup na cenjenom novosadskom Blokstoku (očekivanja). Gde vas još možemo čuti ?

– Za bend koji inače svira prilično retko, ova godina će biti veoma sadržajna. Rešili smo da se bacimo na svirke povodom promovisanja albuma, pa smo se malo aktivirali po tom pitanju. Pored “Blokstoka” 3. jun-a, kome se veoma radujemo jer je to naša novosadska premijera (napokon), tu je GKC Užice 20. maj; PDF Bačka Palanka 16. jun; Ladovica “Pivski Festival” (mislim da je 28. jul). Beogradska promocija biće 9. jun-a u klubu “Elektropionir” u Cetinjskoj. Čekamo odgovore od mnogih drugih festivala i tako to[…

Nastup u bloku, na Novom Beogradu, u srcu betona dok sa komšijske terase doleće zagriženi kornišon ?

– To nije loša ideja… Možda jednog dana kad budemo matori boćari.

Poruke za kraj nema. Muzika govori, reči trećeg albuma odzvanjaju.
Mi ćemo ih citirati, jer znamo da Novom Beogradu baš prijaju.

’’ Ja biću tu ja kada treba doćiću
Kad mi ne uspe iz početka počeću
Za novi dan, za neostvaren san
da uvek biću uz tebe budi siguran
’’