IGOR VINCE & His Drum, Brass And Keys u Studenjaku – 14 JUN 2017!

Sreda 14. jun u 20.30, Letnja scena – klupice
IGOR VINCE & His Drum, Brass And Keys
Atraktivna visokoenergetska mešavina afrobita, soula, džeza, latino i rege muzike. Internacionalni bend baziran u Beogradu, koji predvodi višestruko talentovani Igor Vins (Igor Vince), neće nikoga ostaviti ravnodušnim. U svom izrazu sastav kombinuje strastvene harmonije sa roots ritmovima celog sveta, a ta kombinacija dovodi slušaoca do spontane potrebe za pokretom, plesom i osmehom. Svojim pesmama oživljavaju osnovne vrednosti i osećanja koja čine ovu planetu jedinstvenom i lepom. Igor Vins (Beograd, 1983) studirao je muziku u Senegalu, Beninu, Maliju, Nigeriji, Etiopiji, Kubi, Francuskoj, Nemačkoj i Srbiji. Kao talentovani perkusionista i multiinstrumentalista nastupao je i išao na turneje sa nekima od najvećih imena svetske muzike danas, kao što su: Femi Kuti, Keziah Jones, Čeick Tidiane Seck, Fatoumata Diawara, Dean Bowman i Čeikh Lo. Uz ekipu muzičara sa svih meridijana, 2011. godine posvetio se solo projektu. Njegov album prvenac Let’s Do It, na kome gostuju legendarni Femi Kuti, Dean Bowman i Tommy T, objavljen je u maju 2015. godine.

Povodom ovog događaja naša redakcija uradila je intervju sa Igorom.

Femi Kuti i ti nezaobilazna je tema. Domaća štampa prenela je vaš zajednički rad u dobroj meri. Kaži nam kako je došlo do saradnje i možda po koju zanimljivost o Femiju ?

– Najbliže objašnjenje o tome kako je došlo do moje saradnje sa Femi Kutijem je jednostavno to da je tako nešto bilo zapisano u prirodi, kosmosu ili kako god da nazovemo tu silu. Pored tolikog uticaja koji je Femi ostavio na mene, ne samo kroz muziku, nego i kroz njegove stavove, borbu za pravdu, za iskrenost, za humanost, ja sam imao ogromnu želju da  mu jednog dana pružim ruku i da iskažem veliko poštovanje, odnosno makar da probam da iskažem to poštovanje. Femi je odmah prepoznao moju strast, i uz to, oduševio se mojim sviračkim umećem na perkusijama i mojim doživljajem muzike. Mada, pošto je strast usko povezana sa umećem, bilo je sasvim normalno što ga je i moja svirka oduševila. Sve drugo, kao što su moja putovanja u Nigeriju, pronalaženje u zaista opasnim situacijama, beskrajne komplikacije sa vizama i sve ostalo su bili samo tehnički problemi ( smeh ).

Za mene je to ostvaren san, a mislim i da će globalno biti upamćeno kao prvi angažman nekog belog čoveka na mestu muzičara u slavnom “Femi Kuti & The Positive Force” bendu, u toj afričkoj muzičkoj instituciji. Pogotovu što su instrumenti koje ja sviram u Femijevom bendu perkusije – konge, bongosi i timbalesi, koji su na neki način simbol Afrike. Time se razbijaju mnoge predrasude. Zanimljivo je i to da niko iz familije Kuti, ni Fela, ni Femi, a ni Seun, nisu nikad imali belog čoveka kao člana benda.

Femi Kuti je veličina od čoveka, za mene i najveća koju poznajem. Ogromna dobrota i ogromno srce, a u isto vreme čovek sa izuzetnim autoritetom. Strog, a pravedan. Neko ko snažno stoji iza svojih reči. Pravi borac za prave vrednosti. Neprocenjivo iskustvo, na američkoj turneji prošle godine je bilo slušati njegove mudre reči i mnoge anegdote još iz doba kad je svirao sa svojim ocem, Felom Kutijem.

A 12.jula, nakon 13 godina od predhodnog koncerta u Beogradu, Femi ponovo dolazi u Beograd sa svojim bendom! To ne smete da propustite!

U tvojim spotovima nezaobilazni su kadrovi Novog Beograda. Kako si se odlučio za te lokacije ?

Novi Beograd se vidi u kadrovima mog prvog spota za prvi singl “Thank You Femi”. Ja volim Novi Beograd i od kad pamtim živim na Novom Beogradu. Novi Beograd, a posebno Blok 45 ima taj vajb umetničkog i urbanog kraja. Prvi grafiti su nastali baš u bloku 45, a i mnogi istaknuti autori i muzičari su baš tamo živeli i stvarali, poput članova grupe EKV, Koje iz Discipline Kičme i mnogih drugih.

Sledi nastup na letnjoj sceni DKSG-a. Gde te možemo slušati nakon toga ?

– Da, u sredu 14.juna sviramo na letnjoj sceni DKSG, koncert je besplatan i počinje u 20:30. Pozivam ljude da nam se pridruže da zajedno zadamo ritam. Nakon toga, sviramo u Dvorištu Univerziteta (Banovina) u Nišu 21.juna povodom Svetskog dana muzike u organizaciji Francuskog Instituta, a ja posle toga krećem na evropsku turneju sa Femijem, pa onda krajem jula nastavljam koncerte sa mojim bendom, prvi je na festivalu “Tri Kanjona” na Durmitoru 29.jula.

I za kraj onako kratko i jasno. Da li smo zaista zaboravili da živimo ? Ili možda ipak nismo.

– Jesmo. Ali nadam se da ćemo se osvestiti.

Sreda 14. jun u 20.30, Letnja scena – klupice
IGOR VINCE & His Drum, Brass And Keys

About

View all posts by