IX GRAFIČKA KOLONIJA MLADIH u Studenjaku od 01.09

U Subotu 01.09.2018 sa početkom u 19 časova u galeriji Doma kulture Studentski grad, biće otvorena izložba IX Grafička kolonija mladih. U kratkoj uvertiri ovog događaja pričali smo sa Bojanom Petković, inicijatorkom ove ideje. Novobeograđane pozivamo da izložbu posete zaključno sa danom 10.09. Galerija je otvorena svakim danom osim nedelje, od 17 do 21čas.

Pozdrav vam šaljemo i tradicionalnu zahvalnost na brzom prihvatanju našeg poziva za pisani intervju. Od Subote 01.09.2018 ste u galeriji novobeogradskog Studenjaka, kažite nam za sam početak više reči o vama. Osnivanje i cilj projekta. Na koji način se biraju učesnici i koje su tehnike rada primarne?

Grafička kolonija mladih osnovana je 2010. godine na moju i inicijativu dvojice kolega, Nikole Velickog i Miroslava Vukanovića. Ta prva kolonija bila je u potpunosti samoorganizovana uz malu pomoć u vidu materijala i boja za rad koje su nam ustupljene od strane jedne štamparije. Nekoliko nas koji smo te godine diplomirali na odseku za grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti smo otišli u Prolom banju u moju porodičnu vikendicu sa idejom da napravimo letnji kamp grafike. Atmosfera na koloniji je bila dosta produktivna a istovremeno se pokazala i jaka potreba za jednom takvom radionicom koja je isključivo posvećena umetnicima mlađe generacije i studentima umetničkih fakulteta. Nakon ovakvog inspirišućeg iskustva bilo je logično nastaviti inicijativu saradnje i udruživanja sa kolegama.

 

Umetnici se biraju na osnovu svojih radova i interesovanja u odnosu na to koji je koncept odnosno tema kolonije. Program uključuje brojne aktivnosti i tematske jedinice, koje na mnoge načine razmatraju grafiku i dizajn unutar savremene umetnosti i teorije umetnosti. Za svaku jedinicu izabrani su predavači i mentori koji su profesionalci u svojim oblastima. Mladi umetnici su pozvani da učestvuju u različitim radionicama grafike i dizajna, sa namerom da proizvedu radove i u isto vreme sarađuju na zajedničkim projektima.

U najavi predstojeće izložbe pomenuli ste da je glavni fokus na povezivanju prirode i novih medija. Pojedine detalje ostavićemo posetiocima da ih primete uživo, a vas pitamo da li je spoj između prirode i modernih produkata zaista moguć, nevezano samo za vaš rad. Da li je zaokupljenost tehnologijama savremenog čoveka u globalu potpuno odvojilla od ‘’živog’’ sveta?

Tehnologija je postala sastavni deo naših života pa samim tim oštra granica između prirode i tehnologije postaje sve manje vidljiva. Upravo ta simbioza odnosno interakcija izmedju prirode i tehnologije je jedna od glavnih tema kolonije u poslednje dve godine.

Da se vratimo na samu izložbu. Zvanično otvaranje je u Subotu, do kada je postavka dostupna?

Izložba će trajati do 10.9.2018.

I na kraju da li su uživo izlaganja i inače ustaljena praksa vaše kolonije?

Izlagačka praksa je sastavni deo kolonije od samog početka.

Izvor fotografija

About

View all posts by