Uboji Novi Beograd [intervju]

1.U boji Novi Beograd je nastao kada i kako? Zašto baš U boji i gde su te boje?

Uboji Novi Beograd je čista spontanost, na internetu kreirana ledeničnog Januara 2014-e a u glavi barem pola dekade ranije. Krečio sam sobu i razmišljajući kako da je ukrasim fotografijama, došao sam u situaciju da iz gomile materijala ne mogu da izdvojim pravu. Onda mi je vremenom i tehnologija okrenula leđa, pa me je kompjuterski nokaut dodatno podstakao da otvorim neki na internetu špajz. Nekim ljudima se to dopalo i hvala im. Ova stranica se zapravo nikad nije reklamirala.

Na samom početku ideja je započeta sa par glavonožaca, ali vremenom se pokazalo da istrajnost nije želja svakoga i to je sasvim u redu. Boje nema jer su svuda unaokolo zapravo zamaskirane fotografije uz čast pojedinima i lažna neba su malo ružnjikava.
Ono što je ključno autor Uboji je nebitna pojava, već ideja koju vuče fotografija, a cela je smisao da se kroz foto putovanje pošalje pozdrav istomišljenicima. NBG.

2.Na vašoj stranici često ističete raznolike naslove fotografija. Da li postoji poseban motiv u tome i na koji način se ističe poruka?

Da, motivišem se šoljom kafe i Bukovskim u sutonu sna. Ne zaista, ovde je sve spontano jer je Novi Beograd svakom životu dao ogromnu dozu spontanosti i zdrave improvizacije. Iako se ljudima iz daleka čini da su soliteri ravni, mnogo je tu krivina i nedostataka koje mozak teraju na ubrzanje. Ti naslovi naiđu sami, a i ne pišem ih ja, već saputnik u tramvaju, namćor baba što sa terase viče, picikato devojka u redu za veknu hleb-a!

3.Da li imate u planu samostalnu izložbu?

Naravno da ne! To bi značilo da se neko istušira, našminka, namesti zuluf i stigne na dogovoreno mesto i kao nešto posmatra, a to stvarno nema veze sa ovim. Uboji je više puta do sada imao izložbe, čak dvocifren broj, ali su izrađene fotografije kačene po gelenderima zgrada, ogradama škola, ostavljane na podovima liftova, tramvaja…

4.Novi Beograd je specifičan po mnogo čemu, ako bismo vas pitali da izdvojite najveće specifičnosti koje bi to bile?

Improvizacija pod broj 1! I pre famozne 1948-e sve što je postojalo na ovoj strani bilo je improvizacija, a istorija pokazuje da je u tom stilu i nastavljeno. Zgrade su izgrađene ali mnogo nedostaje, tj nedostajalo je sada moderna titra teme svakome uz laž. No, improvizacija svega i svačega je stvorila duh Novog Beograda. Nemaš teren za fudbal stvoriš ga, nemaš prijatelje pronađu se… i da ne nabrajam. Taj duh se vitoperi pod naletom vremena jer zaista, tamo gde su sada tržni centri nekada je bila tišina, da čuješ šapat na 100 metara. Sada se sve menja, i to baš brzo.

5.Šta mislite o kulturnoj svesti u Srbiji danas?

Sve najgore.

6.Na koji način planirate da razvijate vaš projekat?

Nije baš da je Uboji projekat, ponoviću reč spontanost poslednji put (ha-ha). Ove fotografije su i mutne i ružne i zrikave i rade se (namerno) aparatom iz prošlog veka da bi se održala neka ideja. Glavni cilj Uboji je da u budućnosti pruža podršku onima koji nemaju dovoljno prostora u takozvanim sredstvima informisanja. I ovo je mala stranica, ali je zbog proširenja ideje pokrenut sajt – novimbeogradom.com koji najavljuje i arhivira NBG događaje i prenosi razne novobeogradske priče.

Druga stvar je humanitarni rad kao i podrška zdravim aktivnostima običnog NBG čoveka.

7.Koje pozitivne primere sa Novog Beograda biste mogli da izdvojite?

Primera pozitivnih uvek ima i u obilju negativnosti, moralnih nakaza, izdajnika čovek mora da se drži toga. Lično, najviše volim male individualne borbe u kome čovek pokazuje svoj duh, toga ima od borbe za svoj ulaz do širih stvari, a svest nam je stvarno nazadna i tu mora da se radi konjski il’ ćemo stvarno biti Belgijanci. Morao sam ovako političarski da odgovorim jer ne želim ni jednu aktivnost da zanemarim.

8.Poruka čitaocima našeg sajta

Isprljali ste patike? Koga boli ****c!

About

View all posts by