VIS Limunada – priča pred nastup u DKSG. 08/03


Vokalno instrumentalni sastav Limunada održaće gala koncert za najlepši praznik, na najboljem mestu u gradu. VIS Limunada neguje savremenu muziku inspirisanu trajnim vrednostima popularne kulture pedesetih i šezdesetih godina dvadesetog veka, sa posebnim osvrtom na specifičnosti jugoslovenske kulture tog perioda. Okosnica muzičkog i stilskog koncepta VIS Limunade je urbana kosmopolitska omladinska kultura izražena savremenom interpretacijom muzike šlagera, rokenrola, bita i soula, ovekovečena filmovima poput La Dolce Vita(Italija, 1960) i Ljubav i moda (Jugoslavija, 1961).

Uboji je popričao sa bendom.

1. Imali smo dogovor da napravimo priču pred beogradski BeerFest, tada nas je tehnika savladala. Koristimo priliku za javno izvinjenje, no kad smo već tu, kakve utiske nosite sa čuvenog letnjeg festivala?

To je za nas pre svega bio uspešan nastup, lepo smo se zabavili, dobili smo pohvale a stekli smo utisak da je bilo prijatno kako publici tako i organizatorima i posebno drugim izvođačima sa kojima smo delili binu to veče, što nam je posebno zadovoljstvo. Prilikom ocene velikih komercijalnih događaja, kakav je beogradski BeerFest treba imati na umu da su takvi događaji veoma važni za razvoj poslovanja te da je upravo poslovanje u fokusu a da kulturni sadržaji čine dopunu. Ipak veliki uspeh je kada se ove dve sadržine srazmerno upotpunjuju, kada je događaj bezbedan i kada se izvođačima omogući da se adekvatno predstave na zadovoljstvo publike i organizatora – što smatramo da je bilo zadovoljeno te će nam biti zadovljstvo da nastupimo na BeerFestu i u budućnosti.

2. Obećali smo takodje – pričaćemo čim dođete opet na NBG. Eto vas, nastupate u DKSG 08.03. Specijalno birani datum ili slučajnost?

Ni jedno ni drugo. DKSG nam se obratio sa predlogom za koncertni nastup i mi smo prihvatili. Svesni smo da 8. mart nosi i određene negativne konotacije usled nekritičke komercijalne eksploatacije od strane mnogih muzičkih izvođača, kao i opšte krize društva i krize vrednosti koju proživljavamo već više decenija. U tom konteksu mnoge vrednosti su obezvređene ili dovedne u pitanje neadekvatnim odnosom prema njihovoj suštini. S tim u vezi smo i prihvatili ovaj poziv ne samo kao poslovnu priliku već i kao priliku da sa stanovišta afirmativne kritike, koja inače čini oksnicu našeg umetničkog koncepta i društveno kulturnog angažovanja, podsetimo  da 8. mart, nije dan kada majkama, suprugama i koleginicama delimo prigodne poklone i cveće, već je dan kada čitavo čovečanstvo obeležava značaj radne žene kao građanke i punopravne članice društva.

Međunarodni dan žena je pored izraza borbe za građanska prava žena takođe ijedan od izraza duge borbe za prava radnika i radništva uopšte i kao takav ne sadrži antagonostičke elemente borbe polova već naprotiv predstavlja izraz zajedničke borbe ženskih i muških radnika i građana za pravo da rade, da se razviju i podižu svoje porodice u društvu mira, pravde, bezbednosti i blagostanja. Ovo možda zvuči preterano i verovatno prevazilazi okvire ovog intervjua ali ipak smatramo da je važno da se napomene, ne samo radi opravdanja našeg nastupa ili samog dana 8. marta već i radi razumevanja mnogih drugih sličnih vrednosti koje su kod nas a i drugde dovedene u pitanje u složenoj i protivurečnoj stvarnosti koju proživljavamo.

3. Novinari vole da vašu muziku okarakterišu kao liriku srećnijih vremena. Da li smatrate da se vremena mogu uporediti na taj način, te da li se nekada zamislite kako stvarate u prošlom vremenu?

Ne samo da se ne zamišljamo u prošlom vremenu već se naprotiv potpuno zalažemo za bolje sutra kroz ono što činimo danas. Naša umetnički koncept je inspirisan popularnom kulturom i muzikom perioda obnove i razvoja nakon drugog svetskog rata koji se poklapa sa periodom pedesetih i šezdesetih godina kada su nastale tehnologije i društveno kulturne forme koje i danas baštinimo u razvijenom obliku – kao što su telekomunikacije, računari, građanske slobode, popularna kultura, omladinska kultura i sl. Mi nastojimo da stvaramo savremenu muziku  ali i da uspostavimo umetničku vezu sa jednim retko svetlim momentom u društvenoj i kulturnoj istoriji koji je i na našim prostorima dao izvanredne rezultate koje takođe i danas baštinimo mada smo skloni da ih bez razumevanja ili iz čistog oprtunizma nekritički omalovažavamo. U tom smislu mi nismo nostalgični niti obavezno stvljamo prošle muzičke forme ispred sadašnjih već nastojimo da uspostavimo kontinuitet sa jednim značajnim periodom razvoja i da na taj način premostimo one negativne pojave koje su se desile u međuvremenu, dok se istovremeno nadovezujemo na one pojave koje smatramo vrednim. Pred toga umetnička forma kojom se bavimo je klasična lirska ljubavna pesma, koja je osnov svake popularne muzike, a koja u sebi nudi mogućnost da se baveći se naizgled jednom tematikom – ljubavnom, dodirne bilo koje društveno ili kulturno pitanje od značaja za život pojedinaca i zajednice i to na rafiniran način i bez nepromišljenih i često pretencioznih izjava ili buntovnih nastupa koji obično budu ubrzo dovedeni u pitanje.

4. Da se vratimo na DKSG, mi pamtimo jedan vaš nastup u velikoj sali. Ispravite nas ako ih je bilo više. Dajemo vam prostora da pozovete publiku na predstojeći.

Da, bio je jedan vrlo lep nastup u velikoj sali u 2016. godini, a u 2017. godini smo snimili i spot za numeru Kupili smo gramofon u prostorijma DKSG. Inače DKSG je veoma značajna kulturna institucija a same zgrade i enterijeri ovog kompleksa su izvanredni prostori za kulturna dešavanja i pravi biser beogradske kulturne scene te nam je i zbog toga uvek drago kada imamo priliku da sarađujemo sa DKSG-om. Ovaj put je možda još zanimljivije zbog samog datuma te koristimo priliku da pozovemo publiku na nadamo se još jedan lep i zanimljiv nastup.

5. Za kraj ostaje nam da se zahvalimo još jednom i pitamo vas onako malo za buduće planove benda i vaše vizije daljeg rada?

Nadamo se da u narednom periodu objavimo nekolicinu singl numera koje će nas uvesti u objavljivanje novog albuma. Takođe nadamo se da tom prilikom ostvarimo saradnje sa domaćim i regionalnim muzičkim umetnicima čiji rad pratimo i poštujemo i za koje smatramo da mogu da doprinesu konkretnim numerama. Takođe nadamo se da unesemo raznovrsne novine u naš rad i tako ostvarimo bar neke od planova koje imamo.

Zahvaljujemo na ovoj prilici za razgovor i pozivamo Vas i Vašu publiku na naš koncert u velikoj sali Doma kulture Studentski grad u petak 8. marta 2019. godine.

Izvor fotografija: VIS Limunada facebook
Uvodnik: DKSG

About

View all posts by